BAYRAĞIMIZ GÖKYÜZÜNDE DALGALANIRKEN
Günümüzde kullandığımız al renkli Ayyıldızlı bayrağımız Osmanlı atalarımızdan bize kalan manevi miras veya yadigardır.
Hilal şekli Peygamberimizin hicretini, yıldız ise İslamın 5 şartının karşılığıdır. Al renk ise vatanları uğruna şehit olmayı hatırlatır.
Tarihimizde en güzel bayrak fotoğrafı 5 Ocak 1922 günü Fransız işgalinin sona ermesi ile Adana’da çekilmiştir.
Şehitler ölmez. Vatan bölünmez sözleri ile yürüyenler ve haykıranlar aslında vatanları uğruna mücadele ve savaş yapmaya kararlı insanların yüreklerinden gelen seslerdir.
San zamanlarda ülkemizde bölücü terör örgütünün askere ve polise saldırıları sonucu hayatların kaybeden şehitler anısına her yerde insanlar yürüyor ve haykırıyor: “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sözleri ile. Bu sözlerin tarihin derinliklerinden gelen derin anlamları var. Eller üzerinde taşınan bayrak bizlere Osmanlı atalarımızdan yadigardır.
Bilindiği üzere 1800’lü yılların başlarında padişah II. Mahmut zamanında bayrağımız hilal ve önünde çok parçalı yıldız şeklinde idi. Sonraki Padişah Abdülmecit zamanında ise 1850’li yıllarda Osmanlı’nın kabul ettiği resmi bayrak hilal ve önünde 5 parçalı yıldız ile vatanı uğruna şehit düşenlerin kan8larını yansıtan al (kırmızı) renklerdir.
Türk bayrağının ne anlama geldiği hakkında yapılan araştırmalar ilginç sonucu gözler önüne seriyor. Bayrağımızdaki hilal şekli, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye gittiği gün olan hicret esnasında gökyüzünde hilal şekli vardır.
Ayrıca Müslümanlar hilali görünce ramazana başlar ve bir ay sonra hilal görününce de Ramazan bayramı yapılır.
Hilal, İslami sembol olmuş, camilerin minarelerinin başındaki alem şekli ile ezan okunurken herkesin gözleri önünde görünmüştür. İslam inancına bağlı insanlar öldüklerinde de mezar taşlarında ihlal ve yıldız şekilleri bulunur. Günümüzde yolunuz Bosna’ya düşerse orada da mezar taşları üzerinde Türk bayrağını hatırlatan hilal ve yıldız şekilleri vardır.
HİLAL VE HAÇ KAVGASI
Basit açıklama ile tarih boyunca yaşanan dinler arası çatışma veya “Hilal” “Haç” çatışması olarak da yazılan sözcüklerin karşıtı ise İslam- Hristiyan savaşlarıdır. Bunan en açık örneği Ortaçağ’da yaşanan haçlı savaşlarıdır. 1096 yılında başlamış ve 1270’li yıllara kadar da sürmüştür.
Osmanlının çöküşünü ve parçalanmasını paylaşılmasını amaçlayan 19. Yüzyıl başlarında yaşanan kanlı savaşlarda bir bakıma Türkleri yenilgiye uğratarak İslam coğrafyasını ele geçirmek olarak da açıklanabilir.
İtalyanların Libya topraklarına saldırıları esnasında Osmanlı kumandanları idaresinde ellerinde ay yıldızlı bayraklar ile “Allah Allah” sözleri ile hücuma kalkışan Arap kabile askerlerinin o anki vatan mücadeleleri fotoğraflara yansımıştır. Aradan geçen yıllar sonra 2011 yılında Libya’da Kaddafi rejimini sona erdirmek için başlatılan isyan hareketlerinde de tarihi Türk bayrağı simgeleri olan ay yıldızlı bayrak kullanılmıştır.
Bayrak uğruna şehit olanların duyguları Çanakkale savaşında vatanları uğrunda hayatlarını kaybeden ve sayıları 250 bin olarak da açıklanan kahramanların destanıdır.
Arkasından Anadolu’da verilen milli Mücadele olayı ile Ayyıldızlı Türk bayrağı kurulan Türkiye Devletinin de kabul ettiği resmi bayrak olmuştur.
Bu özellikleri ile Türk bayrağı “Ezan sesidir”, “vatanları uğruna şehit düşenlerin” manevi sembolüdür.
EN GÜZEL BAYRAK FOTOĞRAFI ADANA’DA ÇEKİLMİŞTİ
ADANA ŞEHRİ 1918 yılı sonlarında Fransız işgaline uğradı. İşgal kumandanlığı idareye el koyarken binalardan Türk bayrağının indirilmesi emrini verdi. Ancak uygulamada ise Adanalılar bayrağı indirmemek için kuvayı milleye saflarında ölümüne bir mücadele verdiler.
Bir gün yolunuz Taşköprü yanında ve Seyhan zehri kıyısında eski Kız Lisesi binasının bugünkü Altın Koza kültür Merkezinin çalışmalarını sürdürdüğü binaya düşerse tarihi binanın giriş kapısındaki ay yıldızlı şekle dikkatlice bakınız. Kapı üzerindeki o şekiller, o binayı 1880’li yıllarda yaptıran zamanın Valisi Abidin paşa’nın yadigarıdır.
Vatanları uğruna mücadele vermeyi ve gerekirse şehit olmayı yansıtan eğitimin verildiği o zamanki Askeri Rüştiye vae İdadi ( askeri Ortaokul ve lise) binasının duygularını yansıtır. Aradan geçen yılar sonra 5 Ocak 1922 günü Adanalılar düşman işgalinin sona erdiği gün, ellerinde büyük bir Türk bayrağını Adana caddelerinde coşkuyla dolaştırdılar. Ve “Yaşasın vatan ve bayrağımız” sesleri ile semalarda hoş bir seda bıraktılar. Ola ki bu yaşanan olaylar hatırlana.