Bir Müslümanın, Müslüman bulunmayan bir ülkede yaşaması caizmidir?
Soru : Bir Müslümanın, Müslüman bulunmayan bir ülkede yaşaması caizmidir?
Cevap : İslam dini toplum tarafından yaşanacak sosyal bir dindir. Müslüman ferd, gayri müslümler arasında insani ilişkilerini islama göre naıl ayarlayacaktır. Alış verişinden yiyib içmeye, giyip kuşanmasında evlenmesine kadar tüm aktivitesini inandığı gibi yerine getirmek zor, hatta imkansızdır. Böyle durumlarda hicret olayı meşru bir çaredir
Soru : Namaz Kılmayan, tesettüre girmeyen kadın boşanırmı ?
Cevap : Namaz İslamın en önemli şartı müminle kafir arasındaki farkdır. Tesettür İmam ve hayanın kılıfıdır. Evlilik, Allahın çizdiği ilahi sınırları korumak için baş vurulan kutsal bir kurumdur. Eşler İslamı birlikte yaşayamıyorlarlasa, evlilikle amaçlanan önemli hedef tutmamıştır. Bundan sonrası eşlerin imam noktasınsındaki Allaha tescimiyet duyarlıklarına kalmıştır.
Soru : Rüşfet vermek ne zaman caiz olur?
Cevap : Rüşvet bir bedel ödeyecek başkasına ait olan hakkı kasb etmektir. Eger sen sana ait olan hakkı para ile alabiliyorsan, o ödediğini para sana göre zulüm (def-i alana göre rüşvettir.
Soru : Şehidlik kaç kısma ayrılır?
Cevap : Şehidlik iki kısma ayrılır:
- a) Hem dünya hemde ahiret şehidi Din ve vatan için mücâdele verirken alnından vurularak cebhede öldürülen şehid. Bu kahramanların elbiseleri soyulmaz, bedenleri yıykanmaz, namazları kılınıp mezara öylece konur. b) Yalnız ahiret şehidi, haksız yere öldürülen kişi, doğumdan ölen anne, yangında depremde, selde hayatını kaybedenler hep bu bölüme girerler, bunların elbiseleri soyulur bedenleri yıykanır, kefenlenir, namazları kılınır mezara konurlar. Adı geçen müminler ahirette şehid muâmelesi görecekleri haber verilmiştir.