DRONE İLE İLAÇLAMANIN FAYDALARI
İnsansız hava araçları olarak da bilinen dronelar, son yıllarda pek çok uygulama ve mühendislik alanında kullanılmaya başlanmıştır. Bu özel cihazların standart bir üretim şekli yoktur. Kullanılacağı alana ve uygulanacağı alandaki teknik özelliklere göre çeşitli tasarımlar yapılmaktadır. İlk başta daha çok askeri alanlarda kullanılmıştır. Günümüzde ise çeşitli spor etkinliklerinin izlenmesi, doğal afet durumları ve yüksek maliyetlerin önüne geçeceği tahmin edilen tarım alanlarında kullanılmaktadır. Dronelar uzaktan kumanda ile kontrol edilebildiği gibi önceden kurulan otonom uçuş sistemi ile de kontrol edilebilmektedir. Yani siz diğer işlerinizi yaparken drone, sizin belirlediğiniz koordinatlarda ilaçlama veya sulama işlerinizi yapabilmektedir. Arazide yapılan drone uçuşları sırasında çekilen fotoğraflar veya video görüntüleri ile çeşitli hastalık ve zararlıların tespiti yapılabilir, sulama yapılıyorsa biriken sular veya sulanmamış alanlar tespit edilebilmektedir.
Drone ile ilaçlamada iki önemli nokta vardır. Bunlar: ilacın eksiksiz ve hatasız olarak uygulanmasıdır. Bunun için öncelikle ön uçuş ile hastalıkların veya yabancı otların tespiti yapılmaktadır. Tespit edilen zararlı veya yabancı otlar üzerinde etkili olan bitki koruma ürün, drone sayesinde yazılımsal olarak işaretlenen lokasyona uygulanabilmektedir. Hatta drone teknolojisi ve bulut sistemi ile birleştirilmesi sayesinde çeşitli algoritmalar, gübrelemenin ne zaman yapılmasını gerektiğini bildirmekte ve bizzat gübreleme işlemini yapmaktadır. Topraktaki sensörler yardımıyla rüzgârın yönü, nemi, toprağın kimyasal yapısı ve onlarca parametre 24 saat boyunca ölçülmektedir. Bulut sistemine aktarılan bu bilgiler ile drone gübreleme emri almakta ve işleme başlamaktadır. Koordinatlarla ilaçlanacak bitkiler belirlenir ve sırayla ilaçlanır.
Drone ile İlaçlamanın Faydaları
Drone ile ilaçlama teknolojisinin çiftçilere sağladığı yararlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bitki koruma ilaçlarının lokal kullanımı ile fazla miktarda yapılacak ilaçlamanın önüne geçilmiş olunur. Bu da maliyet azaltılmasının yanında ekosisteme verilebilecek zararı da engellemiş olur.
- Hastalık tespiti sırasında yapacağımız ön uçuş için tarlaya girmeyeceğimiz için mekanik olarak hastalığı yayma ihtimali azalmaktadır.
- Yine geleneksel yöntemlerle yapılan ilaçlamalarda traktör veya insanların tarlaya girme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda büyük boyutlardaki traktör ilaçlama sırasında ürünleri ezebilmekte ve hasatta elde edeceğimiz verimi azaltmaktadır. Özellikle buğday, mısır gibi ürünlerde traktörlerin ilaçlama ve yabancı ot kontrolü sırasında yüksek kayıplara sebep olduğu bilinmektedir.
- İlaçlama sırasında zamandan tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Bazı drone modelleri, 500 dönümlük araziyi görüntüleme kapasitesine sahiptir. Yine modeline göre değişmekle birlikte bitki koruma ürünlerini oldukça kısa sürede çok fazla uygulama imkanı sağlayabilmektedir.
Son yıllarda tarım alanlarında kullanımı artan dronelar getirdiği maddi ve zaman tasarrufları nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha da fazla kullanım alanı bulacaktır. Dronelar yalnızca bir yazılım ürünü değildir. Çiftçilerle ve tarım alanında bilgisi yeterli kişilerle yapılmış çift yönlü iletişimin ürünü olan başarılı bir teknolojidir. Ziraat mühendislerinin de yaptığı iş birlikleri ile çiftçilerin kolay kullanabileceği ve maksimum fayda sağlayacağı bir teknolojidir.