İSLAMDAN İNCİLER
SORULARLA İSLAMİYET
SORU : Bazı müminler borç alma ve vermede belli bir süre koymanın caiz olmadığını söylüyorlar doğru mu?
CEVAP : Borç almada ve vermede zaman belirlemek caizdir. Kuran-ı Kerim bu olayı (ila ecelin müsemma) diye ifade buyurmuştur.
SORU : Ana-baba çocuklarının gurbete çıkmalarına engel olabilirler mi?
CEVAP : Çocuklar buluğa ermemişlerse ebeveyinlerinin izninden dışarı çıkmamaları gerekir. Ancak yetişkinlerin amelleri kendilerine yazılır. Onların ana ve babaların rızalarını gözetmeleri menfaatları icabıdır.
SORU : Yüce Allah’ın kullarından imandan sonra ilk istediği emri nedir?
CEVAP : Hazreti Bari imandan sonra kullarından ilk olarak ibadet -salih – amel istemektedir. Çünkü ibadet imanın hem isbatı, hemde koruyucusudur. Amelsiz iman koruyucu camı olmayan fanus gibidir, hangi esintide söneceği bilinmez.
“Allahım ! Günahlarımın küçüğünü, büyüğünü, öncesini sonrasını, açığını ve gizlisini hepsini bağışla “ (Amin)
SORU : Medine-i Münevver’ede Sekiz gün kalıp kırk vakit namazı Cemaat’la Peygamber Mescidinde kılmak Haccın gereği mi ? söz konusu namazı tamamlamayanların haclarında bir eksiklik meydana gelir mi ?
CEVAP : Hac Mekke’de tamamlandığı için Medine’de Peygamber Mescidinde kılınan Kırk vakit namazın eksik kılınması veya hiç kılınmaması hacının hac ibadetinde hiçbir eksiklik meydana getirmez. Hac’dan sonra Mekke’de ve Medine’de yapılan ibadet ve ziyaretler, müstekil nafile tatlardır, kulluklardır.
SORU : Mahsül (ürün) zekatı nedir , bu bölgede yaşayan insanlar bu zekattan sorumlumudur.?
CEVAP : Mahsül (ürün) zekatı tarladan bahçeden aldıgımız artım ürünlerinden ödediğimiz zekatlardırki, buna oşür deriz .evet coğrafyada yaşayan mümünler de oşür zekatı ödemekte yükümlüdürler.
SORU : İbadet hakkında Kur’anı Kerimde kaçtane ayet vardır ?
CEVAP : İbadet hakkında Kur’an datam yüzkırk adet ayet bulunmaktadır ki, bunlardan otuz tanesinde Yüce Allah kullarından ibadet yapmalarını emreder.
SORU : Borçlu birisi yeniden borca girerek hacca gidebilirmi ?
CEVAP : İnsanlara borcu olan birisi o, borcunu ödemeden hacca gidemez. Eğer parası varsa önce o, borçlarını ödemesi gerekir. Çünkü varlıklı birinin borcunu ödemediği her gün ve her gecede zalim olarak gündüzler ve geceleri.
SORU : Ebedi mahremi olmayan bir kadın guruba karışıp kendi başına hacca gidebilirmi ?
CEVAP : Ebedi mahremi (Oğlu, Babası, Kardeşi, Eşi,) gibi birinin refakatinde bulunmayan bir kadının hacca gitmesi dinen sakıncalıdır. O kadına iki kişilik paraya sahip oluncaya kadarda hac farz olmaz. Üç günden fazla mesafeye mahremsiz gidib geldikleri için günaha giren o kadınlar aynı zamanda sevap alamazlar.
SORU : Başkasının yerine Hac, Umre, Tavaf yapılabilirmi ?
CEVAP : Evet başkasının yerine Hac, Umre, Tavaf yapılabilir, caizdir. Bunun örnekleri Hz. Rasül ve Ashab tarafından da onaylanmıştır.
Allah’ım ! Günahlarımızı, yaptığımız haksızlıkları, saçmalıklarımızı, bilerek ve ciddi olarak yaptıklarımızı, bağışla, Ey Rabbimiz bunların hepsi bizde mevcuttur. (Hakim Deavat 1916)