İslam’dan İnciler
Soru : Umre yapmak, hac gibi islamın getirdiği bir dini borç olmadığına göre, umrenin manevi getirisi nedirki insanlar bunca para harcayarak umreye gidiyorlar?
Cevap : Umre tıpkı hac gibi, haccın yapıldığı o kutsal mekanlarda yapılıyor. Ekonomik yönden hacca gücü yetmeyenler (5000) YTL.’ye çıkıyor. (2000) YTL ödeyip kâbe ve peygamberi ziyaret özlemlerini umreyle gideriyorlar. Hemde daha kısa, daha uzun süre o kutsal mekanlarda, diledikleri kadar ibadet, tâat, seyâhat ve incelemelerde bulunuyorlar. Umrenin hükmü farz değil ama sünnettir. İnsanlığın efendisi ümmetine umreyı tavsiye etmiş [biz umreden sonra ikincisi, iki umre arasındaki tüm günahları affettirir buyurmuştur. Umre; Kâbe’ye gitmek, peygamberi ziyaret etmek, oradaki ashabı kirâmı selamlamak, Kur’anın meş’arul haram dediği mukaddes mekanlarda ibâdet ve düâlarda bulunmak anlamına gelir. Umrenin mümine kazandıracağı, Allah Rasülünün şu müjdesinde gizlidir [kim rızkının artmasını istiyorsa kâbeye gelsin, kim hastalıklarına şifa istiyorsa kâbeye gelsin, kim ömrünün uzamasını istiyorsa kâbeye gelsin] görüldüğü üzere kâbeyi ziyâret günahların affından dünyalıkların teminine kadar her derde devâdır. Bunun en pratik temin yoluda umredir.
Soru : Hacdan sonra Medine’ye gitmeyen hacının haccı eksilirmi?
Cevap : Hacdan sonra Medine’ye, peygamberleri ziyarete gitmeyen, gidemeyen birinin haccı eksilmez. Çünkü hac Mekke’de tamamlanmıştır. Medine’yi ziyaret haccın sünnetlerindendir. Oraya ziyarete gelib, orada sevgili peygamberimizi ve çok sayıda değerli sahabelerini mezarlarında selamlamak, âhirette onların şefâatlarını ve komşuluklarını dilemek, islamın Medine boyutunu bizzat yerinde incelemek, [beni öldükten sonra ziyaret eden, tıpkı hayattayken gelmiş benimle görüşmüş gibidir] hadisi şerifine mazhal olmak, mümin için ne güzel bir şanstır. O, müstesnâ durum müslümanların hayattaki en son arzuları olsa gerek. Yüce Rabbim hepimize nasib eylesin.
YAZAR : DAVUT YİĞİT