Kadirli’de “Delağra Spor Şenlikleri” yapıldı
Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Şubesi ile Yazar Musa Aslansofuoğlu tarafından Harkaçtığı Köyü Eğitim ve Kültür Müzesi’nde düzenlenen şenliklerde, gülle atma, halat çekme, yumurta taşıma, kargı atma, bisiklet, halk oyunları ve güreş gösterileri yapıldı.
1900’lü yılların başında Kadirli’de yaşayan ve halk arasında Kara Mustafa olarak bilinen Delağra’yı ilokul öğretmeni Musa Aslansofuoğlu canlandırdı. Yöresel kıyafetleri ve yarışmalara katılmasıyla katılımcıların yoğun ilgisini gördü.
Yarışmalara katılan davetliler ve köylüler ilginç görüntüler oluşturdu. Dereceye girenlere madalya ve plaket verildi.
Kadirli Kaymakamı Muhittin Pamuk, Delağra heykelinin açılışında yaptığı konuşmada, 1900’lü yılların başında Kadirli’de yaşayan ve halk arasında sevilen biri olduğunu ifade ettiği Kara Mustafa adının yaşatılması anlamında güzel bir organizasyon olduğunu söyledi.
Öğretmen ve Yazar Musa Aslansofuoğlu ise 1861 yılında doğan ve fiziki gücüyle yöre insanı tarafından sevildiğini ifade ettiği Kara Mustafa’nın (Delağra) yaşamını anlatan roman yazdığını belirtti.
Yaşadığı yıllarda kuvvetiyle kısa sürede halk arasında tanınan Delağra adına her yıl geleneksel spor şenlikleri düzenleyeceklerini anlatan Sofuoğlu, şölye konuştu:
“Daha sonra ‘Deli Kara’ ismi değişerek ‘Deleğra’ oldu. Halk kahramanı Delağra’nın ölümünden sonra kahramanlıkları herkes tarafından konuşuluyordu. Ben de halk kahramanının unutulmaması için hem roman yazdım, hem de adına şenlik düzenledik” dedi.
Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Şubesi tarafından Türk Halk Müziği konserinin ardından yöresel ikramlarla şenlikler sona erdi.
Tarih: 18-05-2015 11:47:00
Tarih: 18-05-2015 11:47