Kadirli’de ıspanak hasadı “Buruk” başladı
Türkiye’de ıspanak ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Osmaniye’de üreticiler, “zehirli ıspanak” söylentilerinin hasadı olumsuz etkilediğini belirtti.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, dört ay devam eden hasat süresince toplama, yıkama, kasalama ve nakliye aşamalarında 2 bin kişiye iş imkanı sağlandığını söyledi.
Türkiye’de ıspanak ihtiyacının yüzde 50’sinin karşılandığı Kadirli’de ortalama 20 bin dönüm alana ekim yapan üreticilerin ‘Ispanaktan insanlar zehirlendiği’ sözleri nedeniyle ürünün tarlada kaldığına dikkati çeken İspir, şöyle konuştu:
“Kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ıspanağın hasadı umduğumuz gibi olmadı. Bir süre önce İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü tarafından insanların ıspanaktan veya ottan zehirlendi açıklaması yapıldı. Bundan dolayı bazı üreticilerimiz, talep olmayınca yetişmiş ıspanağı toplayamadı. En az 5 bin dönüm tarlada kaldı. Bir açıklama ıspanağa darbe oldu. Ispanağımızda zehir de yok, ot ta hastalıkta yok. Gelin buyurun çiğ çiğ yiyin. Zehirlenirseniz mesuliyet bana ait.”
Üreticilerden Soner Topalhan ise her yıl ay süreyle hasadını yaptıkları ıspanakta bu yıl butuk başladıklarını söyledi.
Hasat zamanı büyüklüğüne göre dönüme bin ile 2 bin 500 kilogram arası verim elde edildiğini anlatan Topalhan, “40 yıldan bu yana ıspanak ekimi yapıyorum. İlk defa böyle kötü bir sezonla hasada başlamadık. Geçen yıla oranla bu yıl sezona buruk başladık. Kilogramı 2 lira civarında satılan ıspanak söylentiler nedeniyle 50 kuruşa kadar düştü. İnşallah düzelir.” dedi.
Ispanağın vitamin deposu olduğunu ve her eve girmesi gerektiğini ifade eden Topalhan, “Sağlıklı yaşamak istiyorsanız, çizgi film kahramanı Temel Reis gibi güçlü olmak istiyorsanız ıspanak yiyin, ıspanak yiyin, ıspanak yiyin.” diye konuştu.
İşçilerden Ahmet Özçalar da ıspanağın Çukurova’nın incisi ve yeşil altını olduğunu belirterek, 1 yaşından 60 yaşına kadar herkesin yemesini ve vazgeçmemesini istedi. Menderes Özat