Köylülerin geçim kaynağı
İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, Osmaniye’de orman köylüsüne geçim kaynağı oluyor.
Kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı 9 köyde mart ayının sonuna kadar hasadı yapılan defne yaprağı, 6 ayda yaklaşık 2 bin 500 ile 3 bin aileye önemli ölçüde gelir sağlıyor.
Geçimini ormancılık ve hayvancılıktan elde ettiği gelirle sağlayan vatandaşlar, dik yamaçlarda, kayalıkların arasındaki ağaçlardan tahra yardımı ile defne yaprağı toplayan köylüler, 50 ile 80 kilogram arasında değişen desteleri at veya kendi sırtlarında traktörün yanına kadar taşıyorlar.
Römorklara yüklenen defne yaprağı, toplanma merkezinde tartılarak tır veya kamyonlara istifleniyor. Kilosu 90 kuruştan satın alan çeşitli firmalar, işlemek üzere İzmir’e götürüyor. Özellikle ilaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektörlerinde kullanılan defne yaprakları ya da işlenmiş ürünler Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Her yıl sonbahar ve kış aylarında köylülerin büyük çoğunluğu defne kesimiyle uğraşıyor.
Yoğunoluk köyünde hasat çalışmalarını yerinde inceleyen Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, yaptığı açıklamada, dünyada defne yaprağı ihtiyacının yüzde 95’inin Türkiye’den karşılandığını söyledi.
Adana Bölge Müdürlüğü envanterinde meyve ve yaprağından yaralanılan odun dışı ürünlerden defne yaprağının 30 bin ton olan defne yaprağının 5 bin ton üretimini yapabildiklerini ifade Erol, şöyle devam etti:
“Dünyanın yüzde 95 ihtiyacını karşıladığımız defne, ihracat yoluyla ülke ekonomisine önemli katkısı bulunan bir üründür. Köylülerimize önemli gelir getirmektedir. Ülkemiz genelinde 30 bin ton civarındadır. Gerçek ürün envanteri ise bunu 10 katıdır. Defne sahalarının iyileştirilmesi, hayvan zararlarının en aza indirilmesi, yol problemlerinin çözülmesi, sosyal ve sınır itilaflarının çözülmesiyle bu rakam ileriki yıllarda artacaktır. Dünyadaki defne üretiminde Türkiye bir numara olmaya devam edecektir.”
Yoğunoluk Köyü Muhtarı Mustafa Özçatal ise defne yaprağı hasadının başlamasıyla köylülerini yüzünün güldüğünü söyledi.
Özçatal, Osmaniye’nin 9 köyünde yaklaşık 3 bin kişinin defne üretimi sayesinde evine ekmek götürdüğünü anlatarak, “Defne yaprağının ülke ve köy ekonomisine önemli katkısı olmaktadır. Sadece bizim köyde yaklaşık 5 yüz civarında vatandaşımız evine ekmek götürüyor. Bize bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz.” dedi.
– “Karadeniz’in çayı varsa Yoğunoluk köyünün define gibi defnesi var”
Yoğunoluk köyünde defne kesimi yaparak aile bütçesine katkı sağlayan Fatih Yağız, defne üretimini zor şartlarda yaptıklarını söyledi.
Sarp kayalıklar ve dik yamaçlardan omuzlarında getirdikleri defne yaprağı destelerini at üzerinde düz yerlere götürdüklerini belirten Yağız, “Her yıl olduğu gibi defne hasadımız başladı. Çok zor şartları çalışarak evimize ekmek götürüyoruz. Karadeniz’in çayı varsa Yoğunoluk köyünün define gibi defnesi var” diye konuştu.
Ailesinin geçimini defneden ve hayvancılıktan sağladığını dile getiren Osman Yağız da “15 yıldan bu yana defne kesiminde çalışıyorum. 5 çocuğum var. Ailemizin ihtiyacının önemli kısmını buradan elde ettiğim gelirle sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Menderes Özat
Tarih: 21-09-2018 08:05:07
Güncelleme: 03-11-2018 08:06:07
Tarih: 21-09-2018 08:05