SORULARLA İSLAMİYET
Soru : Zekat, sadaka ve kefâret umumun faydalandığı kurum ve kuruluşlara verilebilirmi, verilmişse o ödemenin iâdesi gerekirmi?
Cevap : Zekat, sadaka ve kefâretlerin ödeneceği yerleri Yüce Yaratıcı Kur’anı Kerim’de bizzat kendisi açıklamış, bu konuda yorumcuların fikir yürütmesine gerek bırakmamıştır. Onlar Tevbe Sûresi Ayet 60’da sayılan sekiz sınıfdır. Bunların dışında ve o vasıfları taşımayan insanlara yapılan ödemeler ilâhi irâdeye uyum sağlamaz. Fakirin, miskinin, çaresizin hakkı olan bir meblağı, zenginin, akrabanın, umumun faydalandığı bir kuruma, cemiyete, derneğe vermek demek, bir hakkın asli sahibine ulaşmasını engellemek anlamına gelir ki, o görev yerine getirilmemiş sayılır, yok kabul edilir. Yeniden gerçek müstehaklarına ödenmesi gerekir. Ayet ve hadislerde, zekat ve sadakaların hüküm ve içeriği izâh edilirken [zenginlerden alınır, fakirlere ödenir] ifadesi yer almıştır. Ayrıca ayette yoksul ve dilenecek derecede çaresiz insanların hakkı olduğu açıkca vurgulanmıştır.
Bu itibarla zekat, sadaka ve kefâret ödemelerinde dikkat edilmeli ibâdeti adet haline getirmemelidir.
Soru : Şehidlik kaç kısma ayrılır?
Cevap : Şehidlik iki kısma ayrılır:
- a) Hem dünya hemde ahiret şehidi Din ve vatan için mücâdele verirken alnından vurularak cebhede öldürülen şehid. Bu kahramanların elbiseleri soyulmaz, bedenleri yıykanmaz, namazları kılınıp mezara öylece konur. b) Yalnız ahiret şehidi, haksız yere öldürülen kişi, doğumdan ölen anne, yangında depremde, selde hayatını kaybedenler hep bu bölüme girerler, bunların elbiseleri soyulur bedenleri yıykanır, kefenlenir, namazları kılınır mezara konurlar. Adı geçen müminler ahirette şehid muâmelesi görecekleri haber verilmiştir.
Soru : Şehidin üzerinde bulunan Allah ve kul haklarının tamamı af olunurmu?
Cevap : Dünya ve Ahiret şehidinin vücudundan akan ilk damla kanla üzerinde bulunan Allah hakları af olunur. Diğer kanlarla da Yüce Mevla kullara olan borçlarını kendi üzerine alacağı bildirilmiştir. Buna göre ahirette şehidin cehennemden kurtulub cennete gitmesine bir engel kalmamıştır.
Soru: Salih amel ne demektir?
Cevap: Salih amel yüce allahın isteyine rızasına uygun olan yaşantıdır. namaz kılmak oruç tutmak, kuran okumak , zekat sadaka vermek, insanlara hayvanlara faydalı olmak gibi.
Soru: Ana ve babaya küs durmak doğrumu?
Cevap: ana ve babaya küs kalmak haramdır. ana baba insan üzerinde allaha ve resülünden sonra üçüncü derece de hakkı olan , insanın varlık sebeplerindendir. bir insan onlara küs kalacağım diye yemin etse derhal yeminini bozar kalaret ödeyerek konuşması gerekir .
Soru : Kur-an okumak hastalara şifa olur mu?
Cevap : Evet Kur-an okumak müminlere rahmet ve şifadır ama zalimlere sadece zarar verir.
Soru : Bir müminin kuran okuması, okunan Kur-an’ı dinlemesi, hatta onu ezberlemeye, içindekileri anlamaya çalışması ibadet mi, bu uğraşılarından dolayı müminler sevap alır mı?
Cevap : Kur-an’ı Kerimi okumak, dinlemek, ezberlemeye çalışmak, içindekileri anlamaya çalışmak ibadettir. Zikirdir, günahların affına vesiledir, Allah’la (c.c) konuşmak, O’nu dinlemek ve O’nunla birlikte olmaktır.
Soru : Kur-an kime, ne için indirilmiştir?
Cevap : Kur-an’ı Kerim yatakta hastalara, mezarda ölülere okumak için değil, hayatta olanlara ışık tutması, yön vermesi, rehberlik etmesi, onlara hayat veren ilahi nizamlara kavuşturması için Hz. Peygambere (s.a.v) O’nun vasıtasıyla tüm insanlığa indirilmiştir.
Soru : Hac ibadeti ömürde bir defamı, yoksa zenginlik devam ettikçe her yıl haccâ gidilmesi gerekir mi?
Cevap : Hac ibadeti ömürde bir defadır. Ondan sonra hacca gidişler sevap için yapılan ibadetlerdir.