SORULARLA İSLAMİYET
Soru : Âşüra günü ne zaman başlar, âşüra orucu hangi vakit kaç gün tutulur?
Cevap : Âşüra günü Muharrem ayının onuncu günüdür. Âşüra orucuda o, gün tutulur. Sevgili peygamberimizin verdiği habere göre âşürayı bütün ümmetler tutar ama yalnız o, onuncu günü olmak üzere tutarlar, biz onlardan daha ilerideyiz, o kutsal güne daha lâyıkız onun için bir gün önünden, bir gün arkasından ilave ederek (9,10,11 Muharrem olmak üzere üç gün tutmamızı tavsiye buyurulmuştur. Çünkü o gün oruç tutmak bir yıla bedeldir. (18,19,20 Ocak günlerini tutan bir mumin bu ölçüyü yakalamış olacaktır. Müslüman Türk Milletnin ve bütün muminlerin hicri yıl başılarını ve on Muharrem âşüra günlerini kutluyorum, hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah’dan niyaz ediyorum.
Soru : Eskiden çocuklara Peygamber ve eşlerinin adlarıyla, ünlü müslümanların isimlerini koyarlardı. Şimdilerde ise, doğudan ve batıdan kulağa hoş gelen rastgele sözleri vuruyorlar. Bu doğrumu?
Cevap : Çocuklara güzel isim koymak, çocuğun ebeveyni üzerindeki hakkıdır. İnsanlar dünyada ve öldükten sonrada o, isimleriyle çağırılacaklar. Toplum içinde sâhibini yücelten güzel isimle alçaktan mahcub eden ad aynı olurmu? Allah Rasülü başta Ebubekir efendimiz olmak üzere isimleri hoş olmayan çok sâhabenin adlarını değiştirmiştir. Mümine yakışan adının yâ peygamber, yâhutta en azından bir müslüman ismi olmasıdır.
Soru : Oşür tarımdan alınan zakât, tarla sâbinemi âit, yoksa onu kiracımı ödeyecek?
Cevap : Oşürün tarla sahibi tarafındanmı ödeneceği itilaflıdır. Tartışmanın sebebi ise oşürün tarla hakkını yoksa tarladan alınan ürünün hakkımı olduğudur. Oşürü tarla hakkı görenler ise kiracıya fatura etmişlerdir. Büyük İmam Ebu Hanife tarla sahibine, diğer imamlar Ebu Yusuf ve Muhammet ise kiracıya yüklemişlerdir. Mücdehitlerden ortadan ödenir diyenlerde çıkmıştır.
YAZAR: DAVUT YİĞİT