SORULARLA İSLAMİYET
Soru : Hacda Mekke’de ihramlıyken ihram yasağını ihlal eden, suç işleyen bir hacı o, işlediği suçun cezasını, kefâretini memleketine döndükten sonra burada yerine getirebilirmi?
Cevap : Hacda ihramlıyken işlenen ihram yasaklarının kefâretini yine orada, Mekke haram hudutları içerisinde yerine getirmesi gerekir. Burada, memleketinde yerine getirdiği, sadaka, kurban gibi oraya ait ödevler geçerli değildir.
Soru : Muminler hayattayken gidemedikleri hac ibadetlerini, ölmeden önce vasiyet ederek öldükten sonra vekâlet yoluyla yaptırabilirmi?
Cevap : Hac ibâdeti de zekat ve diğer mâli borçlar gibi ekonomik ağırlıklı olunca vasiyet edilmesi halinde vekâleten başkaları tarafından yerine getirilebilir. Hatta vasiyet ve borçları ödenmeden miras taksimi yapılmaz. Yüce Mevlâ Nisâ suresinde bu gerçeği defalarca açıklamaktadır.
Soru : Günlük nâfile namazlarda esas olan kaynak nedir?
Cevap : Nafile namazlarda esas olan kaynak Allah Rasülünün bizzat buyurduğu kavli tavsiyeleri ile fili uygulamalarıdır. Ümmü Habibe ve Âişe vâlidelerimizden rivâyet edilen hadisi şeriflerde sevgili peygamberimiz şöyle buyuruyor, [kim gündüz ve gece on iki rekat namaz kılmaya devam ederse Cenabı Mevla ona Cennet’te bir köşk yapar. Sabah namazından önce iki rekat, öğle namazından önce dört rekat, öğle namazından sonra iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat işte bunlar bırakılmaması gereken kesin sünnetlerdir. Sabah namazının iki rekat sünnetinde ise [düşman atları sizi yakalasa bile onları kılınız. Onlar dünyadan ve dünyadakilerden daha hayırlıdır.]
Soru : Kur-an’ı tecvitsiz okumak günah mı?
Cevap : Kur-an’ı okurken tecvit kurallarını uygulamak vaciptir. Kur-an’ı tecvitsiz okumaksa günahtır. Çünkü tecvit; ayetlere anlam kazandıran harflerin çıkış yerlerini, aynı harflerin seslerinin uzatılıp kısaltılmalarını, inceltip kalınlaştırılmalarını tespit ve tayin eder. Buda Kur-an’ın mana bütünlüğünü direkt olarak etkiler.
YAZAR: DAVUT YİĞİT