SORULARLA İSLAMİYET
Soru : Birbirlerine nikah düşen Amca, dayı, Hala çocukları bir çatı altında yiyip içip yatıyorlar doğrumu ?
Cevap : Evlenmeleri Caiz olan hep bir arada bulunmaları, hele yatıp kalkmaları özel dikkat gerektiren hallerden olmakla beraber bazen zinaya yaklaştrabilirki işte o an haller kuranda yasaklanmıştır haramdır.
Sevgi peygamberi Hz. Muhammed’se bir hanımın eşinin erkek kardeşiyle kapalı kapılar ardında başbaşa kalmasını, haya ve iffeti yönünden son derece tehlikeli olduğunu vurguluyor. Cenâbı Muhammed, [yalancı bir erkekle kadın bir araya geldiği zaman üçüncüsü şeytan olur] sözüylede ümmetini uyarıyor. Bir ağabey gibi enişteye teslim edilen tertemiz kız çocukları ve öz kardeş gibi kayınbiraderle haşır neşir olan nice aileler dağılmadımı? Bu telâfisi mümkün olmayan yıkım ve mâdüriyetlerin yegâne sebebi ve sorumlusu islamı bilmeyen ve uygulamayan sorumsuz aileler değilmi? Çünkü kardeş eşi ve baldızın haramlığı müebbet değil, muvakkaktır yâni geçicidir. O evlilik boşanma veya ölümle sona ererse, onların arasında nikah caizdir. Birde gelinlerin kayın biraderleriyle, baldızların enişteleriyle kucaklaşıp, öpüşme adetleri görülmektedir ki bu açıkca haramdır. Müminlerin davranışından değildir.
Soru : Eşimi kaybettim onun arkasından ne yapabilirim? (3-7-40 ve 52 günlerde yapılması gereken okuma ve yemek verme etkinlikleri olduğu söyleniyor doğrumu?
Soru : Çocukların Alış veriş yapmaları caizmidir?
Cevap : Bülüğa ermeyen kişilerin tasarrufları caiz değildir.
Soru : İhtiyaç içinde olan bir kadın her hangi bir yerde çalışabilir mi?
Cevap : Kendi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseleri geçindirmek zorunda olan bir kadın tarlada, bahçede çalıştığı gibi, pazar yerinde de iffetini, ziğnetini koruyarak çalışabilir.
Soru : Miras taksiminde evlenme masraflarınıortadan saymak caizmidir?
Cevap : Kur’an-ı Kerimdeki miras taksiminde bekar çocukların ortadan evlendirilmesi diye bir hüküm mevcut değildir.