SORULARLA İSLAMİYET
Soru : Hz. Allah günlük, haftalıir. Çağlar üstüdür, cihan şümuldür. İnsanlık fikren ve ilmen ne kadar gelişirse gelişsin kıyamete kadar, milletlere, kıtalara egemen olarak yüce dinimiz İslam aynı tazeliğinde devam edecektir. Toplu namazlarda onun bir türlü kulluk gösterisidir.k, yıllık hatta ömürde bir toplu namazlar istiyor, bunun sosyal ve kültürel anlamı nedir?
Cevap : İslam, tüm insanlığın dinidir
Soru : Umre yapmak, hac gibi islamın getirdiği bir dini borç olmadığına göre, umrenin manevi getirisi nedirki insanlar bunca para harcayarak umreye gidiyorlar?
Cevap : Umre tıpkı hac gibi, haccın yapıldığı o kutsal mekanlarda yapılıyor. Ekonomik yönden hacca gücü yetmeyenler (5000) YTL.’ye çıkıyor. (2000) YTL ödeyip kâbe ve peygamberi ziyaret özlemlerini umreyle gideriyorlar. Hemde daha kısa, daha uzun süre o kutsal mekanlarda, diledikleri kadar ibadet, tâat, seyâhat ve incelemelerde bulunuyorlar. Umrenin hükmü farz değil ama sünnettir. İnsanlığın efendisi ümmetine umreyı tavsiye etmiş [biz umreden sonra ikincisi, iki umre arasındaki tüm günahları affettirir buyurmuştur. Umre; Kâbe’ye gitmek, peygamberi ziyaret etmek, oradaki ashabı kirâmı selamlamak, Kur’anın meş’arul haram dediği mukaddes mekanlarda ibâdet ve düâlarda bulunmak anlamına gelir. Umrenin mümine kazandıracağı, Allah Rasülünün şu müjdesinde gizlidir [kim rızkının artmasını istiyorsa kâbeye gelsin, kim hastalıklarına şifa istiyorsa kâbeye gelsin, kim ömrünün uzamasını istiyorsa kâbeye gelsin] görüldüğü üzere kâbeyi ziyâret günahların affından dünyalıkların teminine kadar her derde devâdır. Bunun en pratik temin yoluda umredir.
Soru : Namaz ibadetini yerine getirmede asıl ve gerçek ölçü nedir? Müminler kimi örnek alarak namazlarını düzeltecek, hatalarından kurtulacak, Allah’ın istediği namazı kıla bilecektir?
Cevap : Müminler namaz ibadetini istenildiği şekilde yerine getirmede kullanmaları gereken ölçü Hz. Muhammed’in (s.a.v) bizzat kendisidir. Çünkü bu konuda şöyle buyuruyor ( Namazı ben nasıl kılıyorsam öyle kılınız ) peygamberimizden sonra onun değerli arkadaşları Ebu Bekir (r.a), Ömer (r.a), Osman (r.a) ve Ali (r.a) efendimiz dört halife bizim için en güzel örneklerdir.