Şüphe nedir? Endişe edilecek kadar korkulması gerekir mi?
Soru : Şüphe nedir? Endişe edilecek kadar korkulması gerekir mi?
Cevap : Şüphe insanın bir konuda kararsızlığıdır. Onu yaptım mı, yapmadım mı, doğru mu, yanlış mı? Bir türlü karar verememektedir. Şüpheden kurtuluş o işi yeniden yapıp, kesin kanaata sahip olmakla mümkündür.
Soru : Namaz Kılmayana kız verilmez, kestiği yenmez diyorlar doğrumudur ?
Cevap : Namaz Kılmayana, namazı niçin kılmadığı sorulur. Namazı kılmayışının sebebi, namazı inkar, hafife alma, gereksiz görme gibi imansızlığa dayanmıyorsa, o şahıs müminlerin muhatabı değildir. Ondan namaz dan önce iman istenir. Ancak namazın farziyetini kabül ediyorda, celaletten, gafretten, tembellikten dolayı kılamıyorsa, tövbe istiğraf eder, namazını kılar, Müslüman toplumunun üyesi sayılır, selamda verilir, kızda verilir, itibarda olunur o insana.
Soru : Kullanılmış bir elbise satın alan bir insan onları yıkamadan giyinip namaz kılanabilinirmi ?
Cevap : Giysilerde bilinen, görünen, koklanan bir leke, şübhe mevcur deylse onları yıkamadan giyinip namaz kılınabilir, çünkü eşyada asıl olan temiz olmasıdır.?
Soru : Kağıtla taharet yapmak caizmi?
Cevap : Kağıt kıymetli bir nesledir. Önceleri kitaplarda kağıtla taharet yapmanın mekruh olduğu yazılıydı. Ama şimdilerde kağıdın, bolluğu, yaygınlığı, ucuzluğu kanatimce bu hükmü yumşatmıştır.
Soru : Bir Müslümanın, Müslüman bulunmayan bir ülkede yaşaması caizmidir?
Cevap : İslam dini toplum tarafından yaşanacak sosyal bir dindir. Müslüman ferd, gayri müslümler arasında insani ilişkilerini islama göre naıl ayarlayacaktır. Alış verişinden yiyib içmeye, giyip kuşanmasında evlenmesine kadar tüm aktivitesini inandığı gibi yerine getirmek zor, hatta imkansızdır. Böyle durumlarda hicret olayı meşru bir çaredir.